Går du i tankar om att köpa en gammal Buick? Det behöver inte vara så svårt som du tror. Det är en ganska populär bil i Sverige och därför är det många som säljer sina bilar begagnat. Med bara en snabb sökning på nätet kommer du se att det finns många modeller till salu. Här berättar vi mer om hur du går tillväga för att hitta din egen drömbil.

Det smidigaste är så klart om du inte behöver importera en modell från USA utan kan köpa den av någon här i Sverige. Det finns många bilfirmor som tar in gamla bilar och hjälper till med försäljningen. Något som kan rekommenderas för dig som helst inte köper från en privatperson. Priset för en begagnad Buick kan variera kraftigt från under 100 000 kronor till över 400 000 kronor. Det är flera faktorer som spelar roll bland annat skick och årsmodell. Köper du från en bilfirma vet du också att den är i fungerande skick och testad innan köp.

Det går så klart även att köpa av en privatperson och då kan du börja med att kolla på säljsidor som Blocket och Tradera. Här kan du sortera träffarna så du enbart ser de som finns i ditt närområde eller över hela Sverige. Tänk på att alltid åka upp och kolla på bilen innan du bestämmer dig för en affär. Det rekommenderas också att du provkör för att inte gå på en nitlott. Man är ju som bekant inte lika skyddad mot bedrägerier när det kommer till affärer av en privatperson. Däremot kan du hitta en bil för ett billigare pris om du har tur. Kanske får du även kontakt med någon som har samma passion för Buick som du själv har.

Återförsäljare och andrahandsmarknad

Sedan hösten 2020 finns det enbart bara en enda återförsäljare kvar i Sverige för General Motors. Biltillverkaren har en relativt liten del av den europeiska marknaden – och ännu mindre av den svenska marknaden. Det innebär även att det är relativt svårt att köpa en helt ny Buick i Sverige. Däremot finns en andrahandsmarknad. Men även den är, av självklara skäl, mindre än för andra bilmärken.

Främst nordamerikanska marknaden

Buick är ett av de märken som har ett mycket begränsat geografiskt försäljningsområde. Märket säljs huvudsakligen i Nordamerika. Visserligen har GM återförsäljare i över 20 europeiska länder men det är förhållandevis få bilar som kommer över till Europa.

Hedins Bil

Sedan 2010 är Hedins bil återförsäljare för GM i Sverige. Bilbolaget hittas i Mölndal och har under många år varit den enda återförsäljaren av märken som Cadillac och Corvette. I en artikel på Motorbranschen anger även europeiska PR-chefen för GM att några fler återförsäljare i Sverige inte är på gång. Hedins bil säljer även bilar från märken som Renault, Honda, Dacia, Dodge och RAM.

Svenska andrahandsmarknaden

Blocket är Sveriges största plats för handel med begagnade bilar. Via deras samlingssida går det att se hur många bilar av vardera märke som för tillfället ligger ute till försäljning. I juni 2021 var det 115 st Buick vilket kan jämföras med 10 707 BMW, 4628 Toyota och över 14 000 Volkswagen. Det finns alltså en andrahandsmarknad även om den är ytterst liten.

En väl omhändertaget Buick har däremot ett högt andrahandsvärde. Exempelvis såldes det modeller från 1960-talet för över 300 000 kr.

Köp tryggt med Blocket

Utöver att erbjuda annonsering har Blocket flera tjänster som skapar tryggare handel – framförallt vid bilaffärer.

  • Blocketbetalning

Blocketbetalning innebär att både säljare och köpare behöver identifiera sig med BankID inför försäljningen. Säljaren försäkras även om att få beloppet medan köparen kan välja på att betala allt på en gång eller delbetala. Däremot bör man som köpare vara uppmärksam på den ränta som uppstår vid delbetalning och jämföra den mot vad ett billån utan säkerhet har.

  • Begagnad bil försäkring

Via ett samarbete mellan Blocket och Trygghansa ingår 7 dagars försäkring vid köp av bil. Därmed måste inte en försäkring tecknas enbart för att köra hem bilen. Därefter ges 15 % rabatt om försäkringen önskas förlängas.  

  • Gratis Köpekontrakt

Vid köpet går det att skapa ett gratis och automatiskt köpekontrakt. Detta nås direkt via annonsen och den information som finns i annonsen kommer därmed att även finnas med i köpekontraktet. Det signeras sedan tryggt och enkelt med BankID. Fördelen med detta är därmed att det finns ett tydligt kvitto på köpet och att säljaren därmed även identifierar sig med BankID.

  • Fordonshistorik

Blocket har även samarbete med Carfax – en tjänst som visar fordonshistorik. Genom att ange registreringsnummer tar Carfax fram information från öppna databaser och visar på bilens historik gällande exempelvis:

  • Besiktningsuppgifter
  • Har den varit stulen?
  • Importhistorik
  • Har den använts kommersiellt?
  • Vem är kreditägare?
  • Servicehistorik

Det är därmed en tjänst som gör att det blir lättare att värdera fordonet utifrån eventuella felaktigheter och underhåll.